2012. október 10., szerda

kismama gondoszási terv - vagyis mikor milyen vizsgálatok vannak




Szerintem ezt mondják amúgy is, meg lehetnek eltérések kórházanként, szóval érdeklődj. Ez a Margit Kórházas verzió, én ilyet kaptam (nem töröltem belőle semmit, úgyhogy más kórházakban ne keresd ezeket a dokikat :P)

Gondozási terv Várandós Kismamák számára

Várandós neve:

Szülés várható ideje:                                                                    AFP levételének ideje:      
/ A gondozó orvos által kiszámítva/                                                        /UH nagyságnak  is megfelelően/

Gondozó Orvos:                                                                                      Rendelési ideje:

Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Kismama!
 Terhessége során mind az Ön, mind a születendő gyermeke állapotának rendszeres ellenőrzése, terhességének gondozása feltétlenül szükséges. A terhesség alatt a magzatvédő törvényben előírt szűrővizsgálatokat időben kell elvégeztetnie. Tekintettel arra, hogy néhány vizsgálatot a terhességének egy bizonyos idejében tudunk elvégezni, az Ön számára következő megjelenési időpontokat ajánljuk.
Első vérvétel /vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann/.
Helye: A  családorvos vagy a védőnő által kijelölt  helyen, lakhelye szerint.
 Első ultrahangszűrés 11-13. terhességi hetek között./ Korai genetikai szűrés –Nyaki redő- NT-mérése./ Az ultrahang lelet  birtokában az  un. „Kombinált teszt” vérvétele javasolt a terhesgondozóban.
Helye: „A” épület  III.emelet Uh Laboratorium.  Előjegyzés telefonon:  2 502 420/1330 délelőtt  9 és 10 óra között.
Második vérvétel terhességének 16. hetében történik a pontos terhességi hét ismeretében./ AFP, hepatitis B szűrés/. A korábbi gyakorlattól eltérően  cukorterhelést csak speciális esetekben végzünk, így:  anyai életkor   ≥ 35 év, obesitas, BMI ≥ 30 kg/m2., elsőfokú cukorbeteg rokon (szülők, testvérek, gyermekek), előzetes terhességi cukorbetegség, vagy bármilyen szénhidrát anyagcserezavar, éhgyomri vércukor ≥ 5 mmol/l, PCO szindróma, ikerterhesség, erről gondozó orvosa tájékoztatja.
Kérjük, éhgyomorral érkezzen, hozza magával a 75 grammos glucose port, ízesítés miatt citromot, kanalat!. A vizsgálat három órát vesz igénybe.  Helye: Terhes Szakambulancia      B épület.  Ideje  :Hétfő-csütörtök 7. 30- 9. 30.
 Második ultrahangszűrés: a terhességének  17-19. hete között történik ,  előjegyzés alapján  az AFP- lelet eredményének ismeretében. Előjegyzés a terhes szakambulancián az AFP levétel alkalmával.
Harmadik vérvétel: a terhesség 26. hetében gondozó orvos által kijelölt időpontban II. vérképellenőrzés,vizeletvizsgálat,75 g  cukorterheléses vizsgálat történik. Ez minden terhesnél ajánlott / Ideje: Hétfő-Csütörtök 7. 30-9. 30/  A vizsgálatra nem kell bejelentkezni,de éhgyomorra kell jönni. /Elkészítését ld. a cukoranyagcsere vizsgálatról szóló tájékoztatóban. Helye: Terhes Szakambulancia „B” ép.
Harmadik ultrahangszűrés: 28-32. terhességi héten, előjegyzés telefonon az Uh.laboratorium számán.
Negyedik vérvétel:  37. terhességi héten: vérkép, vizelet, ellenanyag szűrés (Rh. negativitás esetén).INR.
Helye: Terhesgondozó  Szakambulantia   B Épület
 35-37. hét   között  történik a  Streptococcus szűrés /GBS/
CTG vizsgálat:  Magzati szívhang-és méhizomtónus  tartós, géppel történő vizsgálata a terhességének 36. hetétől hetente, gondozó orvosa rendelési idejében! Helye: Terhes Szakambulancia. B épület.
Negyedik ultrahangvizsgálat: a 38. terhességi héten előjegyzés a  2502-420/1330  telefonszámon
Helye: Uh Laboratorium. A .épület  III. emelet..
Egyéb javasolt vizsgálatok:   
               -Háziorvosi szakvizsgálat :EKG -val és laboratoriumi  eredményekkel.
                     -Fogászati szűrő vizsgálat : a terhesség 20, hetéig.       
                     -Egyéb szakorvosi vizsgálatok./szemész, orthopéd, diabetologus stb./ szükség                                                        
                                                                               szerint  a gondozó orvos javaslatára
Terhesgondozáson a következő megjelenés gyakoriság javasolt :
24 és 36. terhességi hét között 3 hetente
36.héttől hetente.
40. héttől naponta CTG vizsgálat
A gondozás történhet a védőnőnél, vagy gondozóorvosánál.
Természetesen panaszok, problémák esetén a megjelenési gyakorisága a gondozóorvos utasításai szerint történik.
 A Terhesgondozó Szakambulancia valamennyi dolgozója azon fáradozik, hogy az Ön terhes gondozása a legmagasabb színvonalon az Ön számára legkevesebb várakozással, kellemetlenséggel történjék.
Kérjük, hogy a gondozóban levett vizsgálatok eredményért 2-3 napon belül terhesgondozási kiskönyvével jelentkezzen.


Terhességi cukorbetegség

Az egészséges magzat kihordása a szervezetben lejátszódó bonyolult élettani folyamatok összehangolt működésének eredménye. A szülők, különösen az anya betegségei a magzat fejlődésére is hatással lehetnek.
 Az egyik leggyakoribb -minden huszadik terhest érintő- kóros állapot, amely a leendő anya és újszülöttje sorsát döntően befolyásolja, a tünetmentesen jelentkező terhességi cukorbetegség. A korai felismerés csak szűréssel lehetséges, és azért fontos, mert kellő odafigyeléssel jól egyensúlyban tartható. Ezzel mind az anyai, mind a magzati szövődmények megelőzhetőek.
Osztályunkon az országban az elsők között 1993-ban vezettük be a terhességi cukorbetegség szűrését.
 A terhesség megállapítása után az első vérképvizsgálattal együtt éhgyomri vércukorvizsgálat történik. Magas érték önmagában cukorbetegségre utalhat, kóros magas érték esetében a cukorterhelés elvégzése nem ajánlott.
Azon terhesek, akiknél terhelő szülészeti kórelőzmény (4000g-nál nagyobb újszülött született, nem magyarázható spontán vetélés vagy méhen belüli elhalás, illetve fejlődési rendellenesség fordult elő), vagy a cukorbetegségre hajlamosító kockázati tényezők állnak fenn (túlsúly, előző terhességekben gestatios diabetes, családban cukorbeteg, 35 év feletti anyai életkor, PCO szindróma, ikerterhesség) fokozottan veszélyeztettek, ezért náluk már a 16. héten vércukorterhelést végzünk az AFP vérvétel időpontjában 75 gramm glucoset tartalmazó oldattal. A kezelést így jelentősen hamarabb kezdhetjük el, a magzatok kisebb veszélynek vannak kitéve. A Nem veszélyeztetett terheseknél csak a 26. héten végezzük a vércukorterhelést 75 gr cukorral. A méhlepény inzulin ellenes hormonjainak mennyisége a 24-28. hétre ér el kritikus értéket, ezért a vizsgálatot mindenkinél a 26. terhességi héten is elvégezzük.
A 75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 óra múlva vért veszünk. Előzetesen semmilyen diétát nem kell, és nem is szabad tartani, a rendes, megszokott életritmus szerint kell táplálkozni.
A páciens a vizsgálat előtt este 8-kor könnyű vacsorát egyen, utána csak vizet igyon. Az étkezésmentes időszaknak 10-16 órán át kell tartania. A gyógyszertárban kiváltott 75 g szőlőcukrot 3 dl csapvízben oldjuk fel. Alaposan elkeverjük, és frissen facsart citromlével ízesíthetjük. A cukoroldatot 10 perc alatt kell meginni. A vizsgálati idő – azaz a 2 óra – az ivás megkezdésekor indul. A vizsgálat eredménye 2 nap alatt elkészül. Kérjük, jelentkezzen érte a terhes szakambulancián!

Streptococcus agalactiae (GBS) szűrés

A „B” csoportú Streptococcus baktérium a múlt század 70-es évei óta ismert, mint az újszülöttek olykor végzetes megbetegedésének kórokozója.
A baktériumot a terhesek 10-30 százaléka hordozza a hüvelyben vagy végbélben. Ez nem kóros, betegséget felnőtteknél nem okoz, és legtöbbször tünetmentes. Az újszülöttek viszont fertőződhetnek a születéskor, ami súlyos és maradandó következményekkel járó szeptikus megbetegedést idézhet elő. Ha semmit nem teszünk ellene, akkor 1000 szülésből 2-3 újszülött születhet ilyen betegséggel. Szerencsére ez csak a baktériumot hordozó terhesek kb. két százaléka. Az 1980-as évek vége óta vannak a világon próbálkozások a fertőzés megelőzésre. Magyarországon kétféle módszer terjedt el. 2005. decembere előtt osztályunkon –az általánosan elterjedt módszer szerint- a rizikócsoportba tartozó terheseknél (idő előtti burokrepedés, koraszülés stb.) szülés alatt antibiotikum adtunk. A jelenlegi eljárás szerint 35-37. héten a hüvelyből tenyésztésre mintát veszünk. A minta alapján meghatározzuk, hogy ki hordozza a baktériumot. Pozitív lelet esetén az újszülött fertőződésének veszélye huszonötször akkora, mint negatív leletnél. Mivel a baktérium véglegesen nem tüntethető el a szervezetből, így a hordozás várandósság alatti kezelése értelmetlen. Fontos viszont tudnunk a jelenlétéről, mivel így a szülés alatt vénás antibiotikum adásával az újszülött fertőződését megakadályozhatjuk. Koraszülésnél, a fájások megindulása előtt elfolyt magzatvíz esetében továbbra is adunk antibiotikumot. Bár ez a módszer amerikai adatok szerint nagyobb arányban előzi meg a betegséget, mint a korábbi, még így is csak az esetek 80-95 százaléka gátolható meg. 100 százalékos módszer a tudomány mai állása szerint sajnos nincs.
Megszületés után az újszülött fokozott megfigyelése szükséges. Amennyiben a szülés alatt  két adag antibiotikumot kapott az édesanya és az újszülött tünetmentes, akkor további teendő nincs. Ha a szülés hamarabb lezajlott és a szülőnő nem kapta meg a megfelelő megelőző gyógyszert, akkor az újszülöttől tenyésztésre mintát és a köldökzsinórból vért vesznek. Az újszülött a vizsgálatok eredménye és a tünetei függvényében kap kezelést.
 A vizsgálat eredménye 3-4 nap alatt készül el. A leletet a következő heti CTG vizsgálat során fogja megkapni.


Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálatokat a Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Szakambulanciák végzik.
A vizsgálatok helye: „A” épület III. Emelet bal oldali folyosó. I .sz. Vizsgáló és II .sz. Vizsgáló
A rendelés ideje: mindkét vizsgáló igen szoros időbeosztással munkanapokon 8-14 h-ig
A sürgős eseteket /orvos által kért/ leszámítva előjegyzéssel lehet igénybe venni a rendelést. A vizsgálatok, a sürgős esetek miatt nem mindig előjegyzési  sorrendben történnek.!
Előjegyzés: csak telefonon: 2 502-420/1330 reggel 9-10,
Amennyiben visszarendelést az ultrahang laboratórium kezdeményezi, az előjegyzés itt történik
 A vizsgálatokat jó minőségű ultrahang készülékkel, beosztás szerint dolgozó ultrahang-képesítő vizsgával rendelkező orvosok, illetve szakképzett szonográfusok végzik.

Az ultrahang vizsgálatról általában:  nem fájdalmas, nem kellemetlen, kevés időt igényel, óriási élményt és ami legfontosabb pótolhatatlan és pontos információt nyújt a méhen belüli magzatról. A modern képalkotó eljárások leggyakrabban használt módszere. A szülészeti gyakorlatban csak ezt használjuk. Mai tudásunk szerint a diagnosztikában használt ultrahang nem okoz anyai vagy magzati ártalmat.

 A terhesség alatt végzendő ultrahang vizsgálatok rendjét és idejét a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által javasolt protokoll szerint végezzük. Panaszmentes terhesség esetén 4 ultrahang szűrővizsgálat javasolt.”0 ”vizsgálat kórós esetben: él-e a terhesség, nagysága ,vérzés esetén  stb./hüvelyi  /
Vizsgálat: 11-13-hét között –hüvelyen keresztüli vizsgálat történik, a terhesség nagysága, élő volt a, korai fejlődési rendellenesség szűrése. Tarkóredő-vastagság meghatározása./NT/. Kombinált teszttel együtt.
Vizsgálat: 18-20 hét között AFP-szűrés eredményévelhasi vizsgálat – a legfontosabb vizsgálat a fejlődési rendellenességek kiszűrésére (kb. 80% lehetséges).
Vizsgálat: 30-32 hét között hasi vizsgálat - a magzat normál fejlődését vizsgáljuk (esetleg a később induló fejlődési rendellenességek kiszűrésére). Ez a vizsgálat összeköthető és kiváltható a délutános 4D ultrahang vizsgálattal is, aminek előnye, hogy nem plusz vizsgálat.
Vizsgálat: 38. hétenhasi vizsgálat –a magzat méretéről, a méhlepény állapotáról és a magzatvíz mennyiségérők kapunk információt. Súlybecslés.

Megtalált  és fennálló eltérés esetén un. követéses vizsgálatokra kerül sor, vagy speciális vizsgálatokat végzünk.(Színkódolt Doppler áramlásmérés /flowmetria/ stb.) Ezeket a vizsgálatokat a gondozó orvos, vagy az ultrahang vizsgálatot végző kolléga kezdeményezi ill. bonyolítja (előjegyzés). Eltérésnél a lelet tartalmazza a vizsgáló véleményét a talált elváltozásról és javaslatot tesz a további teendőkre. Ezt a vizsgálat alkalmával közöljük, de a döntést a további teendőkről, a kismama és a gondozó orvos közösen hozza meg. Az ultrahang vizsgálatokon a közvetlen hozzátartozó (férj, élettárs, stb.) részt vehet.

 A szűrővizsgálatok során  videó-kazettára vagy pluszos DVD lemezre felvétel készíthető. A felvétel ára: 3000FT.   / a kazettát ill. a lemezt Ön hozza magával/
Osztályunkon lehetőség van 4D UH végzésére /térítéses/ előzetes telefonos bejelentkezés alapján. Naponta 15-19 óra között. Bejelentkezés: 06 20 4747 087
Osztályunk alapítványának támogatása esetén lehetőség van az ultrahang szűrővizsgálatok alkalmával a magzatról fénykép készítésére. Az alapítványi csekk a terhesgondozóban, a nőgyógyászati és az ultrahang vizsgálóban is beszerezhető. A támogatás összege: 1000 Forint Kérjük vizsgálatkor a befizetett csekk szelvényt adja át az asszisztensnőnek.

 Szeretnénk külön felhívni a figyelmet arra, hogy a fejlődési rendellenességek felismerését számos körülmény nehezíti, több rendellenességnek nincs specifikus ultrahang jele, ezért nem lehetséges a legkörültekintőbb vizsgálatokkal sem minden esetben a kóros elváltozás felismerése.

 Az ultrahang rendelésen minden szervező munkánk ellenére - az előjegyzés ellenére – várakozni kell az egyes vizsgálatok tartama előre nem tervezhető pontosan s a vizsgálatot végző személyzet felelősségteljes munkájához pedig idő és nyugalom szükséges. Kérjük szíves megértésüket.

 A fentiek tudomásulvételével sok szeretettel várjuk a minket felkereső kismamáinkat.




Dr. Pálffy Imre főorvos
Az Ultrahang Labor vezetője.





Terhestorna   - Vezető: Nagyné Gyetvai Anikó
Orvosi beutalóval  vehető igénybe. Bejelentkezés és időpont egyeztetés a 250-2420 / 1196 – os telefonon.

Szüléskor szükséges iratok
 Az anya személyi igazolványa, TAJ száma, mindkét szülő személyi száma /apáé is!/ a szülést megelőző 300 napon belül érvényesíttetett házassági anyakönyvi kivonat, vagy bírósági végzés a válásról , terhes-  gondozási könyv , és ha kell apasági nyilatkozat (Ezek megléte esetén tudja a Kórház a gyermek anyakönyvi kivonatát elkészíttetni.)

Szülésre felkészítő tanfolyam
Osztályunk bemutatkozó, tájékoztató és szülésre felkészítő beszélgetéseket szervez a gyermeket váró asszonyoknak és azoknak akikkel együtt szeretnének szülni.
Helyszín: „A” épület I. emelet Személyzeti étterem.
Időpont: Minden hónap első és harmadik hétfőjén: 16:00-17:00
Munkaszüneti nap esetén az adott foglalkozás elmarad. Bejelentkezés nem szükséges.
A foglalkozások után kis csoportokban szülőszoba látogatásra van lehetőség.

·                                     Első hétfő: Dr. Burik Zoltán  - Dr. Magyar Attila. Az osztály általános bemutatása. A szülés megindulásának jelei, a szülés szakaszai, észlelése. Szülészeti érzéstelenítés. Az apák szerepe az együtt szülésnél.
                                      Harmadik hétfő: Dr. Juhász Ilona gyermekorvos – kórházi védőnő. A neonatológia szerepe. Az újszülött első napjai. Felkészülés az osztályról való távozásra.
A bevezető előadások után kötetlen beszélgetés ill. a felmerülő kérdések megválaszolása.




Diétás Tanácsadás :
 Osztályunk dietetikusa Hujber Mónika a terhesség alatti optimális testsúly megtartásához nyújt segítséget.

Helye : „ B”  épület I. em. 111. szoba

Időpont : Minden héten  kedd, csütörtök . 13.30-14.30 óra. Tel. 2502-420. /1278 vagy 1199m. /
 Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 A terhességről, a szülésről és osztályunkról további hasznos információkat találhatnak honlapunkon
(www.margit-szuleszet.hu)

Tisztelt Szülők!


A korábban megszokott gyakorlattól eltérve a gyermekágyas anyukákat állapottól függően a szülés után a 3. napon / 72 h /elbocsátjuk (császármetszés után is, a szülés napját nulladik napnak számolva). A szükséges varratszedést , controll vizsgálatot a szülést vezető orvossal kell megbeszélni.
Az újszülötteknél kötelező anyagcsereszűrés (PKU.) elvégzéséhez a gyermekek kielégítő táplálkozása elengedhetetlen, ezt az előírások szerint 48-72 óra között végezzük.
      3. Osztályunkon Újszülött Szakambulancia is működik,  vezeti: Dr. Juhász Ilona főorvos .
            Bejelentkezés: 2 502-420/  1472m
     Osztályunk védőnői : Máhr Vilmosné (Ágnes) és Pintér Miklósné (Marianna)
     Javasoljuk: a szülést követően telefonon értesítse védőnőjét a hazaérkezés időpontjáról az Ön és újszülöttje folyamatos gondozása érdekében. A 30. terhességi hét után keresse fel gyermekorvosát,  hogy megbeszéljék az újszülött fogadásának részleteit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

2012. október 10., szerda

kismama gondoszási terv - vagyis mikor milyen vizsgálatok vannak



Szerintem ezt mondják amúgy is, meg lehetnek eltérések kórházanként, szóval érdeklődj. Ez a Margit Kórházas verzió, én ilyet kaptam (nem töröltem belőle semmit, úgyhogy más kórházakban ne keresd ezeket a dokikat :P)

Gondozási terv Várandós Kismamák számára

Várandós neve:

Szülés várható ideje:                                                                    AFP levételének ideje:      
/ A gondozó orvos által kiszámítva/                                                        /UH nagyságnak  is megfelelően/

Gondozó Orvos:                                                                                      Rendelési ideje:

Tisztelt Asszonyom! Tisztelt Kismama!
 Terhessége során mind az Ön, mind a születendő gyermeke állapotának rendszeres ellenőrzése, terhességének gondozása feltétlenül szükséges. A terhesség alatt a magzatvédő törvényben előírt szűrővizsgálatokat időben kell elvégeztetnie. Tekintettel arra, hogy néhány vizsgálatot a terhességének egy bizonyos idejében tudunk elvégezni, az Ön számára következő megjelenési időpontokat ajánljuk.
Első vérvétel /vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann/.
Helye: A  családorvos vagy a védőnő által kijelölt  helyen, lakhelye szerint.
 Első ultrahangszűrés 11-13. terhességi hetek között./ Korai genetikai szűrés –Nyaki redő- NT-mérése./ Az ultrahang lelet  birtokában az  un. „Kombinált teszt” vérvétele javasolt a terhesgondozóban.
Helye: „A” épület  III.emelet Uh Laboratorium.  Előjegyzés telefonon:  2 502 420/1330 délelőtt  9 és 10 óra között.
Második vérvétel terhességének 16. hetében történik a pontos terhességi hét ismeretében./ AFP, hepatitis B szűrés/. A korábbi gyakorlattól eltérően  cukorterhelést csak speciális esetekben végzünk, így:  anyai életkor   ≥ 35 év, obesitas, BMI ≥ 30 kg/m2., elsőfokú cukorbeteg rokon (szülők, testvérek, gyermekek), előzetes terhességi cukorbetegség, vagy bármilyen szénhidrát anyagcserezavar, éhgyomri vércukor ≥ 5 mmol/l, PCO szindróma, ikerterhesség, erről gondozó orvosa tájékoztatja.
Kérjük, éhgyomorral érkezzen, hozza magával a 75 grammos glucose port, ízesítés miatt citromot, kanalat!. A vizsgálat három órát vesz igénybe.  Helye: Terhes Szakambulancia      B épület.  Ideje  :Hétfő-csütörtök 7. 30- 9. 30.
 Második ultrahangszűrés: a terhességének  17-19. hete között történik ,  előjegyzés alapján  az AFP- lelet eredményének ismeretében. Előjegyzés a terhes szakambulancián az AFP levétel alkalmával.
Harmadik vérvétel: a terhesség 26. hetében gondozó orvos által kijelölt időpontban II. vérképellenőrzés,vizeletvizsgálat,75 g  cukorterheléses vizsgálat történik. Ez minden terhesnél ajánlott / Ideje: Hétfő-Csütörtök 7. 30-9. 30/  A vizsgálatra nem kell bejelentkezni,de éhgyomorra kell jönni. /Elkészítését ld. a cukoranyagcsere vizsgálatról szóló tájékoztatóban. Helye: Terhes Szakambulancia „B” ép.
Harmadik ultrahangszűrés: 28-32. terhességi héten, előjegyzés telefonon az Uh.laboratorium számán.
Negyedik vérvétel:  37. terhességi héten: vérkép, vizelet, ellenanyag szűrés (Rh. negativitás esetén).INR.
Helye: Terhesgondozó  Szakambulantia   B Épület
 35-37. hét   között  történik a  Streptococcus szűrés /GBS/
CTG vizsgálat:  Magzati szívhang-és méhizomtónus  tartós, géppel történő vizsgálata a terhességének 36. hetétől hetente, gondozó orvosa rendelési idejében! Helye: Terhes Szakambulancia. B épület.
Negyedik ultrahangvizsgálat: a 38. terhességi héten előjegyzés a  2502-420/1330  telefonszámon
Helye: Uh Laboratorium. A .épület  III. emelet..
Egyéb javasolt vizsgálatok:   
               -Háziorvosi szakvizsgálat :EKG -val és laboratoriumi  eredményekkel.
                     -Fogászati szűrő vizsgálat : a terhesség 20, hetéig.       
                     -Egyéb szakorvosi vizsgálatok./szemész, orthopéd, diabetologus stb./ szükség                                                        
                                                                               szerint  a gondozó orvos javaslatára
Terhesgondozáson a következő megjelenés gyakoriság javasolt :
24 és 36. terhességi hét között 3 hetente
36.héttől hetente.
40. héttől naponta CTG vizsgálat
A gondozás történhet a védőnőnél, vagy gondozóorvosánál.
Természetesen panaszok, problémák esetén a megjelenési gyakorisága a gondozóorvos utasításai szerint történik.
 A Terhesgondozó Szakambulancia valamennyi dolgozója azon fáradozik, hogy az Ön terhes gondozása a legmagasabb színvonalon az Ön számára legkevesebb várakozással, kellemetlenséggel történjék.
Kérjük, hogy a gondozóban levett vizsgálatok eredményért 2-3 napon belül terhesgondozási kiskönyvével jelentkezzen.


Terhességi cukorbetegség

Az egészséges magzat kihordása a szervezetben lejátszódó bonyolult élettani folyamatok összehangolt működésének eredménye. A szülők, különösen az anya betegségei a magzat fejlődésére is hatással lehetnek.
 Az egyik leggyakoribb -minden huszadik terhest érintő- kóros állapot, amely a leendő anya és újszülöttje sorsát döntően befolyásolja, a tünetmentesen jelentkező terhességi cukorbetegség. A korai felismerés csak szűréssel lehetséges, és azért fontos, mert kellő odafigyeléssel jól egyensúlyban tartható. Ezzel mind az anyai, mind a magzati szövődmények megelőzhetőek.
Osztályunkon az országban az elsők között 1993-ban vezettük be a terhességi cukorbetegség szűrését.
 A terhesség megállapítása után az első vérképvizsgálattal együtt éhgyomri vércukorvizsgálat történik. Magas érték önmagában cukorbetegségre utalhat, kóros magas érték esetében a cukorterhelés elvégzése nem ajánlott.
Azon terhesek, akiknél terhelő szülészeti kórelőzmény (4000g-nál nagyobb újszülött született, nem magyarázható spontán vetélés vagy méhen belüli elhalás, illetve fejlődési rendellenesség fordult elő), vagy a cukorbetegségre hajlamosító kockázati tényezők állnak fenn (túlsúly, előző terhességekben gestatios diabetes, családban cukorbeteg, 35 év feletti anyai életkor, PCO szindróma, ikerterhesség) fokozottan veszélyeztettek, ezért náluk már a 16. héten vércukorterhelést végzünk az AFP vérvétel időpontjában 75 gramm glucoset tartalmazó oldattal. A kezelést így jelentősen hamarabb kezdhetjük el, a magzatok kisebb veszélynek vannak kitéve. A Nem veszélyeztetett terheseknél csak a 26. héten végezzük a vércukorterhelést 75 gr cukorral. A méhlepény inzulin ellenes hormonjainak mennyisége a 24-28. hétre ér el kritikus értéket, ezért a vizsgálatot mindenkinél a 26. terhességi héten is elvégezzük.
A 75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 óra múlva vért veszünk. Előzetesen semmilyen diétát nem kell, és nem is szabad tartani, a rendes, megszokott életritmus szerint kell táplálkozni.
A páciens a vizsgálat előtt este 8-kor könnyű vacsorát egyen, utána csak vizet igyon. Az étkezésmentes időszaknak 10-16 órán át kell tartania. A gyógyszertárban kiváltott 75 g szőlőcukrot 3 dl csapvízben oldjuk fel. Alaposan elkeverjük, és frissen facsart citromlével ízesíthetjük. A cukoroldatot 10 perc alatt kell meginni. A vizsgálati idő – azaz a 2 óra – az ivás megkezdésekor indul. A vizsgálat eredménye 2 nap alatt elkészül. Kérjük, jelentkezzen érte a terhes szakambulancián!

Streptococcus agalactiae (GBS) szűrés

A „B” csoportú Streptococcus baktérium a múlt század 70-es évei óta ismert, mint az újszülöttek olykor végzetes megbetegedésének kórokozója.
A baktériumot a terhesek 10-30 százaléka hordozza a hüvelyben vagy végbélben. Ez nem kóros, betegséget felnőtteknél nem okoz, és legtöbbször tünetmentes. Az újszülöttek viszont fertőződhetnek a születéskor, ami súlyos és maradandó következményekkel járó szeptikus megbetegedést idézhet elő. Ha semmit nem teszünk ellene, akkor 1000 szülésből 2-3 újszülött születhet ilyen betegséggel. Szerencsére ez csak a baktériumot hordozó terhesek kb. két százaléka. Az 1980-as évek vége óta vannak a világon próbálkozások a fertőzés megelőzésre. Magyarországon kétféle módszer terjedt el. 2005. decembere előtt osztályunkon –az általánosan elterjedt módszer szerint- a rizikócsoportba tartozó terheseknél (idő előtti burokrepedés, koraszülés stb.) szülés alatt antibiotikum adtunk. A jelenlegi eljárás szerint 35-37. héten a hüvelyből tenyésztésre mintát veszünk. A minta alapján meghatározzuk, hogy ki hordozza a baktériumot. Pozitív lelet esetén az újszülött fertőződésének veszélye huszonötször akkora, mint negatív leletnél. Mivel a baktérium véglegesen nem tüntethető el a szervezetből, így a hordozás várandósság alatti kezelése értelmetlen. Fontos viszont tudnunk a jelenlétéről, mivel így a szülés alatt vénás antibiotikum adásával az újszülött fertőződését megakadályozhatjuk. Koraszülésnél, a fájások megindulása előtt elfolyt magzatvíz esetében továbbra is adunk antibiotikumot. Bár ez a módszer amerikai adatok szerint nagyobb arányban előzi meg a betegséget, mint a korábbi, még így is csak az esetek 80-95 százaléka gátolható meg. 100 százalékos módszer a tudomány mai állása szerint sajnos nincs.
Megszületés után az újszülött fokozott megfigyelése szükséges. Amennyiben a szülés alatt  két adag antibiotikumot kapott az édesanya és az újszülött tünetmentes, akkor további teendő nincs. Ha a szülés hamarabb lezajlott és a szülőnő nem kapta meg a megfelelő megelőző gyógyszert, akkor az újszülöttől tenyésztésre mintát és a köldökzsinórból vért vesznek. Az újszülött a vizsgálatok eredménye és a tünetei függvényében kap kezelést.
 A vizsgálat eredménye 3-4 nap alatt készül el. A leletet a következő heti CTG vizsgálat során fogja megkapni.


Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálatokat a Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Szakambulanciák végzik.
A vizsgálatok helye: „A” épület III. Emelet bal oldali folyosó. I .sz. Vizsgáló és II .sz. Vizsgáló
A rendelés ideje: mindkét vizsgáló igen szoros időbeosztással munkanapokon 8-14 h-ig
A sürgős eseteket /orvos által kért/ leszámítva előjegyzéssel lehet igénybe venni a rendelést. A vizsgálatok, a sürgős esetek miatt nem mindig előjegyzési  sorrendben történnek.!
Előjegyzés: csak telefonon: 2 502-420/1330 reggel 9-10,
Amennyiben visszarendelést az ultrahang laboratórium kezdeményezi, az előjegyzés itt történik
 A vizsgálatokat jó minőségű ultrahang készülékkel, beosztás szerint dolgozó ultrahang-képesítő vizsgával rendelkező orvosok, illetve szakképzett szonográfusok végzik.

Az ultrahang vizsgálatról általában:  nem fájdalmas, nem kellemetlen, kevés időt igényel, óriási élményt és ami legfontosabb pótolhatatlan és pontos információt nyújt a méhen belüli magzatról. A modern képalkotó eljárások leggyakrabban használt módszere. A szülészeti gyakorlatban csak ezt használjuk. Mai tudásunk szerint a diagnosztikában használt ultrahang nem okoz anyai vagy magzati ártalmat.

 A terhesség alatt végzendő ultrahang vizsgálatok rendjét és idejét a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által javasolt protokoll szerint végezzük. Panaszmentes terhesség esetén 4 ultrahang szűrővizsgálat javasolt.”0 ”vizsgálat kórós esetben: él-e a terhesség, nagysága ,vérzés esetén  stb./hüvelyi  /
Vizsgálat: 11-13-hét között –hüvelyen keresztüli vizsgálat történik, a terhesség nagysága, élő volt a, korai fejlődési rendellenesség szűrése. Tarkóredő-vastagság meghatározása./NT/. Kombinált teszttel együtt.
Vizsgálat: 18-20 hét között AFP-szűrés eredményévelhasi vizsgálat – a legfontosabb vizsgálat a fejlődési rendellenességek kiszűrésére (kb. 80% lehetséges).
Vizsgálat: 30-32 hét között hasi vizsgálat - a magzat normál fejlődését vizsgáljuk (esetleg a később induló fejlődési rendellenességek kiszűrésére). Ez a vizsgálat összeköthető és kiváltható a délutános 4D ultrahang vizsgálattal is, aminek előnye, hogy nem plusz vizsgálat.
Vizsgálat: 38. hétenhasi vizsgálat –a magzat méretéről, a méhlepény állapotáról és a magzatvíz mennyiségérők kapunk információt. Súlybecslés.

Megtalált  és fennálló eltérés esetén un. követéses vizsgálatokra kerül sor, vagy speciális vizsgálatokat végzünk.(Színkódolt Doppler áramlásmérés /flowmetria/ stb.) Ezeket a vizsgálatokat a gondozó orvos, vagy az ultrahang vizsgálatot végző kolléga kezdeményezi ill. bonyolítja (előjegyzés). Eltérésnél a lelet tartalmazza a vizsgáló véleményét a talált elváltozásról és javaslatot tesz a további teendőkre. Ezt a vizsgálat alkalmával közöljük, de a döntést a további teendőkről, a kismama és a gondozó orvos közösen hozza meg. Az ultrahang vizsgálatokon a közvetlen hozzátartozó (férj, élettárs, stb.) részt vehet.

 A szűrővizsgálatok során  videó-kazettára vagy pluszos DVD lemezre felvétel készíthető. A felvétel ára: 3000FT.   / a kazettát ill. a lemezt Ön hozza magával/
Osztályunkon lehetőség van 4D UH végzésére /térítéses/ előzetes telefonos bejelentkezés alapján. Naponta 15-19 óra között. Bejelentkezés: 06 20 4747 087
Osztályunk alapítványának támogatása esetén lehetőség van az ultrahang szűrővizsgálatok alkalmával a magzatról fénykép készítésére. Az alapítványi csekk a terhesgondozóban, a nőgyógyászati és az ultrahang vizsgálóban is beszerezhető. A támogatás összege: 1000 Forint Kérjük vizsgálatkor a befizetett csekk szelvényt adja át az asszisztensnőnek.

 Szeretnénk külön felhívni a figyelmet arra, hogy a fejlődési rendellenességek felismerését számos körülmény nehezíti, több rendellenességnek nincs specifikus ultrahang jele, ezért nem lehetséges a legkörültekintőbb vizsgálatokkal sem minden esetben a kóros elváltozás felismerése.

 Az ultrahang rendelésen minden szervező munkánk ellenére - az előjegyzés ellenére – várakozni kell az egyes vizsgálatok tartama előre nem tervezhető pontosan s a vizsgálatot végző személyzet felelősségteljes munkájához pedig idő és nyugalom szükséges. Kérjük szíves megértésüket.

 A fentiek tudomásulvételével sok szeretettel várjuk a minket felkereső kismamáinkat.




Dr. Pálffy Imre főorvos
Az Ultrahang Labor vezetője.





Terhestorna   - Vezető: Nagyné Gyetvai Anikó
Orvosi beutalóval  vehető igénybe. Bejelentkezés és időpont egyeztetés a 250-2420 / 1196 – os telefonon.

Szüléskor szükséges iratok
 Az anya személyi igazolványa, TAJ száma, mindkét szülő személyi száma /apáé is!/ a szülést megelőző 300 napon belül érvényesíttetett házassági anyakönyvi kivonat, vagy bírósági végzés a válásról , terhes-  gondozási könyv , és ha kell apasági nyilatkozat (Ezek megléte esetén tudja a Kórház a gyermek anyakönyvi kivonatát elkészíttetni.)

Szülésre felkészítő tanfolyam
Osztályunk bemutatkozó, tájékoztató és szülésre felkészítő beszélgetéseket szervez a gyermeket váró asszonyoknak és azoknak akikkel együtt szeretnének szülni.
Helyszín: „A” épület I. emelet Személyzeti étterem.
Időpont: Minden hónap első és harmadik hétfőjén: 16:00-17:00
Munkaszüneti nap esetén az adott foglalkozás elmarad. Bejelentkezés nem szükséges.
A foglalkozások után kis csoportokban szülőszoba látogatásra van lehetőség.

·                                     Első hétfő: Dr. Burik Zoltán  - Dr. Magyar Attila. Az osztály általános bemutatása. A szülés megindulásának jelei, a szülés szakaszai, észlelése. Szülészeti érzéstelenítés. Az apák szerepe az együtt szülésnél.
                                      Harmadik hétfő: Dr. Juhász Ilona gyermekorvos – kórházi védőnő. A neonatológia szerepe. Az újszülött első napjai. Felkészülés az osztályról való távozásra.
A bevezető előadások után kötetlen beszélgetés ill. a felmerülő kérdések megválaszolása.




Diétás Tanácsadás :
 Osztályunk dietetikusa Hujber Mónika a terhesség alatti optimális testsúly megtartásához nyújt segítséget.

Helye : „ B”  épület I. em. 111. szoba

Időpont : Minden héten  kedd, csütörtök . 13.30-14.30 óra. Tel. 2502-420. /1278 vagy 1199m. /
 Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 A terhességről, a szülésről és osztályunkról további hasznos információkat találhatnak honlapunkon
(www.margit-szuleszet.hu)

Tisztelt Szülők!


A korábban megszokott gyakorlattól eltérve a gyermekágyas anyukákat állapottól függően a szülés után a 3. napon / 72 h /elbocsátjuk (császármetszés után is, a szülés napját nulladik napnak számolva). A szükséges varratszedést , controll vizsgálatot a szülést vezető orvossal kell megbeszélni.
Az újszülötteknél kötelező anyagcsereszűrés (PKU.) elvégzéséhez a gyermekek kielégítő táplálkozása elengedhetetlen, ezt az előírások szerint 48-72 óra között végezzük.
      3. Osztályunkon Újszülött Szakambulancia is működik,  vezeti: Dr. Juhász Ilona főorvos .
            Bejelentkezés: 2 502-420/  1472m
     Osztályunk védőnői : Máhr Vilmosné (Ágnes) és Pintér Miklósné (Marianna)
     Javasoljuk: a szülést követően telefonon értesítse védőnőjét a hazaérkezés időpontjáról az Ön és újszülöttje folyamatos gondozása érdekében. A 30. terhességi hét után keresse fel gyermekorvosát,  hogy megbeszéljék az újszülött fogadásának részleteit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Boldogbaba Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino | Distributed by Deluxe Templates