2012. október 10., szerda

Szoptatás-anyatej-tápszer




Szoptatáshoz szüksége lehet:
- elektromos vagy kézi mellszívó
- szoptatós melltartók
- melltartó betét, a szivárgó tej felfogására
- tejgyűjtő kagyló (amíg a baba az egyik mellből szopik, addig a másik mellből nagyobb mennyiségű tej is kiszivároghat, amit érdemes felfogni és összegyűjteni)
- cumisüveg
- cumisüveg elmosására kialakított mosókefe (két részből áll, az egyikkel az üveget a másikkal a cumis részt lehet tisztítani)
- babamérleg

Mikor indul be a tejtermelődés?
A tejtermelődés a szülés után kb.1-3 nap alatt indul be, császármetszés esetén 4-5 napig is eltarthat, amíg megindul az anyuka teje. Az első napokban előtejet (colostrumot) szopizik ki a baba. Az előtej megvédi az újszülöttet a fertőzések ellen az első 72 órában.
Előfordulhat, hogy gyermekének eleinte tápszeres kiegészítésre van szüksége, mert nem elegendő a tej mennyisége. Ne hagyja abba a szoptatást, ha az első pár héten kevés a tejmennyisége, mert később beindulhat olyannyira, hogy nem lesz szükség a tápszerre!

Hogyan segíthetem elő a tej termelődését?
Minél többet szoptat, annál jobban termelődik a tej. Természetesen a többszöri szoptatásnál ügyelni kell arra, hogy bimbó ne sebesedjen ki.
Különböző praktikákkal elősegíthető a tej termelődése:
- fogyasszon sok folyadékot és egyen rendszeresen
- igyon tejserkentő teát (gyógynövény boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható)
- egyen köménymagos levest
- fontos a pihenés (vigyázzon apuka a babára amíg anyuka pihizik)
Ne igyon sok tejet, mert tejallergiát válthat ki a csecsemőnél, és nem lesz tőle több teje, ha túlzott tejfogyasztásba kezd!

Hogyan védhetem meg a mellem a kisebesedéstől?
Nem javasolt 20 pernél hosszabb ideig szoptatni.
Használjon bimbóvédő kenőcsöt!
Melltartóbetét segítségével szárazon tarthatja a bimbókat.
"Persze, könnyű mondani, hogy ne szoptassak 30 percnél tovább. De ha a baba igényli?"- Gyakori problémák menüpontnál találhat több információt.

A mell tisztántartása
Minden szoptatás előtt érdemes langyos vízzel lemosni a mellbimbót.

Mennyit eszik egy újszülött?
Minden újszülöttnek más-más a tejigénye. Lényeg, hogy a kereslet és a kínálat kielégítse egymást. A következő adatok támpontul szolgálhatnak:
- kb. 40-60 ml tejet eszik meg egy szoptatás alatt az újszülött (naponta kb. 300-400 ml)
- egy-két hónapos kora után kb. 100-150 ml tejet szopizik ki (naponta kb. 600-800 ml)
Ha a baba jóllakott, elalszik a mellen, lejön róla, vagy elkezd vele "játszani".
A digitális babamérleg nagy segítséget nyújthat olyankor, ha úgy érezzük a baba nem elvett eleget. (Ellenőrizzük az elemeket!)

Milyen gyakran szoptassak?
A csecsemő étvágyához alkalmazkodva szoptasson! Ez az újszülötteknél kb. 2-3h időközt jelent, éjszaka is. Későbbiekben 3-4h-ra kitolódhat, de az is előfordulhat, hogy a csecsemő szomjas, és ezrét kéri hamarabb a cicit. Ha már jól ismeri babáját, és úgy érzi csak szomjas, kínálja meg egy kis babavízzel! 3-4 hónapos kortól különböző babateák is adhatók!

Mennyi ideig tartson a szoptatás?
20 percig javasolt a mellen tartani a babát, de mint tudjuk, a babák nem könyv szerint működnek. Az újszülöttnek meg kell tanulnia szopizni, és ez időbe telik. Eleinte akár 1 órán keresztül is szophat az újszülött. A későbbiekben ez az idő 10-15 percre lecsökken.
Meddig szoptassam a babám?
Ameddig van teje! Minél tovább szoptatja gyermekét, annál jobb önnek is és a babának is. Az anyatej segít megvédeni gyermekét a fertőzések ellen, és csökkenti az allergia vagy az ekcéma kialakulásának esélyeit. Általában az édesanyák - ha van tejük - 1-2 éves korukig szoptatják gyermeküket.

Szoptatási problémák
1. Újszülött szoptatása
A szoptatási problémák különbözőek és összetettek. Bármilyen gondja akad, a következőket tartsa szem előtt.
Legfontosabb, hogy Ön és gyermeke elegendő táplálékhoz jusson. Ha úgy érzi nincs elég teje, írasson fel az orvossal tápszert, vagy anyatejet - akármilyen ellenérzése van a tápszerrel kapcsolatban, még mindig jobb, mintha a baba nem kap elég táplálékot.
Fontos az is, hogy Ön eleget egyen, hiszen a tejnek termelődnie kell. Egy sírós baba mellett az édesanya gyakran megfeledkezik az evésről.
Az újszülöttnek időbe telik, amíg jól szopó csecsemővé válik! Adjuk meg neki ezt az időt!
- elalszik a mellen
Előfordul, hogy az újszülött, amint bekapja a mellbimbót pár nyammogás után elalszik. Cirógassa meg arcát, masszírozza kezét, lábát. Határozott, de nem túl durva mozdulatokkal próbálja meg ébren tartani.
- egyáltalán nem szopizik
Ha a korházból való hazatérés után még mindig nem érez rá az újszülött a szopizásra, fejje le tejét, és nyugodtan próbálkozzon meg a cumisüveggel, mert lehet, hogy még gyenge, és nincs elég energiája a szopizáshoz. A cumisüveges etetés előtt mindig tegye kicsit a cicire, hogy ne szokjon el a melltől. Használjon kis lyukú cumit, mert ha túl könnyen jön belőle a táplálék, a baba később előnybe részesítheti a cumit a mellel szemben!
2. Mellel kapcsolatos gondok
- Sebes mellbimbók:
Amíg az újszülött megfelelő szopási technikája nem alakul ki gyakran kisebesedhet a mellbimbó. Használjon bimbóvédő kenőcsöt! Ha mindkét mellbimbó túl érzékeny, és a szoptatás fájdalommal jár, fejje le a tejet, és ideiglenesen adja oda cumisüvegből. Ne féljen attól, hogy rászokik a baba a cumisüvegre, bár lehetséges, hogy utána nehezebben fogadja el a cicit!
- Belövelt emlők:
A belövelt emlő feszül, érintése fájdalmas. Vegyen meleg zuhanyt, vagy borogassa, majd fejjen le belőle, hogy enyhítse a feszülést! Szoptatás után fejje le a maradék tejet, hogy megelőzze a probléma kialakulását!
- Mellgyulladás:
A mellgyulladás tünetei: fájó, meleg tapintású, pirosos mell. Ha láza van és rossz a közérzete, forduljon orvoshoz! Törekedjen a mell kiürítésére!
- Elzáródott tejcsatornák
A mellgyulladás együtt járhat a tejcsatornák elzáródásával is. Ha feszül és fáj a melle, lefejné, de a tej nem jön belőle, vagy csak alig-alig, tegyen száraz meleg borogatást mellére vagy használjon melegítő lámpát! Óvatosan próbálja fejni!

Sterilizálás
A cumisüvegek és a fejéshez felhasznált eszközök sterilizálásának főként az első 6 hónapban van jelentőssége.
Többféle módszer létezik. Itt két egyszerű módszert adunk meg
- forralás
- fertőtlenítő tabletta/folyadék
1. Forralás
Mossuk ki a tejes vagy tápszeres üvegeket az erre alkalmas mosogatókefével (van külön a cumis részhez is), majd tegyük őket egy vízzel teli fazékba, majd forraljuk 10 percig.
2. Fertőtlenítő tabletta/folyadék
Tegyük a fertőtlenítendő dolgokat egy nagyobb edénybe-, engedjünk rá vizet, majd tegyük bele sterilizáló tablettát vagy folyadékot. 30 percig áztassuk benne.

Anyatej tárolása
Ha a lefejt anyatejet
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak, vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
- lefagyasztja,

Büfiztetés
Minden szoptatás, itatás után érdemes a babát megbüfiztetni, mert a bent maradt levegő nyomhatja a pociját. A büfiztetés alatt a felesleges tej is távozhat a gyomorból.

Táplálkozás szoptatás alatt
Szoptatás alatt az anyukának 200%-kal is megnőhet a vitamin és ásványanyag szükséglete. Ezért fontos, hogy eleget egyen, igyon, és igyekezzen minél változatosabban táplálkozni! Tartózkodjon azonban a túl fűszeres, csípős, zsíros és puffasztó ételektől!
Ha úgy érzi, hogy gyermeke bizonyos ételek után nyűgösebb a megszokottnál, akkor kerülje azokat! Sokat síró, hasfájós baba mellett, könnyen elkövetheti azt a hibát, hogy szinte már semmit sem eszik, mert biztos az okoz a babának hascsikarást! Ez nem vezet megoldásra, azonban elapadhat a teje. Hasfájás elleni teák kaphatóak gyógyszertárakban, gyógynövényes boltokban.
Ajánlatos szoptatás alatt étrend-kiegészítő vitaminokat szedni.
 

Mikortól adható a tápszer?
Tápszer már újszülött kortól adható a babának. Fejlődéséhez minden szükséges tápanyagot tartalmaz.

Milyen tápszerek vannak?
- speciális tápszerek
- hypoallergén tápszerek
- tej alapú tápszerek
- nem tej alapú tápszerek
- elválasztási tápszerek

Meddig használható fel az elkészített tápszer?
Az anyatejhez hasonlóan, ha az elkészített tápszert
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
A tápszert lejárati dátuma után semmiképpen ne adja oda a babának!

Meddig etessem tápszerrel a babám?
6 hónapos kora után elválasztási tápszer használható.
"Szilárd étel bevezetése" cím alatt!

Anyatej lefejése
Fontos, hogy a fejéshez szükséges eszközöket (fejőeszköz, cumisüveg), fejés előtt sterilizálja. Fejés előtt mosson kezet és tisztítsa meg a mellet!
Anyatej tárolása
Ha a lefejt anyatejet
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
- lefagyasztja,


A tejadás feltételei
Anyatejadásra jelentkezni a körzeti védőnő segítségével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehet.
Védőnőjétől sok segítséget kap!
Védőnője jelentkezéskor
- kitölti az adatlapot
- elvégzi a bőrvizsgálatot
- környezettanulmányt készít
- információt ad a további vizsgálatok menetéről


Telefon: 349-85-74, telefon/fax: 329-32-44
1131 Budapest, Gyermek tér 2.
e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu

A tejet adó anyának a következő vizsgálatokon kell részt vennie:
  •     Wa (Wassermann vizsgálat) - ezt a vizsgálatot a várandósság alatt általában az első vérvételkor elvégzik. 1 éven belüli negatív eredmény szükséges.
  • Bőr -  1 hónapon belüli eredmény szükséges (védőnője elvégzi)
  • Tüdőszűrő vizsgálat - 1 éven belüli negatív eredmény szükséges. A tüdőszűrésnek nincs káros hatása az anyatejre és a csecsemőre. A vizsgálat az állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson végeztethető el. Kérjen leletet!
  • HIV ellenanyagszűrő vizsgálat - ha nincs a terhesség alatt elvégzett negatív lelete. A Heim Pál Gyermekkórházban soron kívül leveszik a vért, ha az anyatejet budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson adja le:
A vérvétel helye, időpontja, szükséges iratok
Budapest VIII. ker. Üllői u. 86. A. ép. fsz.  a Felvételi
Vérvétel ideje: hétfőtől-csütörtökig 8-1730 között, pénteken 8-10 között, ebben az esetben a vérvételt követő héten megkezdődhet az anyatejadás. Vérvételkor először az A. ép. fsz-én a számítógépes adatnyilvántartásnál kell jelentkezni az adatok felvétele céljából. A leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg. A vizsgálat előtt lehet enni és inni, a vizsgálathoz nem kell beutaló, csupán a TAJ kártya és személyi igazolvány. A Wa vizsgálat a Heim Pál Kórházban levett vérből utólag is elvégezhet
ő.
  • Széklet vizsgálat - 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges. A beutalót a háziorvos adja. Az eredményt az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg.
  • A tejadó anya káros szenvedélyektől mentes személy lehet, és nem szedhet olyan gyógyszert, melynek hatóanyaga belekerül az anyatejbe.

Hol adhatja le az anyatejet?
Anyatejgyűjtő Állomáson
A Heim Pál Gyermekkórház segít az anyatej begyűjtésében
Házhoz megyünk!
"Budapest területén már napi 200 ml anyatejért is házhoz megyünk. Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk heti 3 alkalommal keresi fel otthonában Budapesten az anyatejadó anyákat hétfő-szerda-péntek-i napokon. A főváros környéki településeken lakó édesanyáktól akkor tudjuk fogadni az anyatejet, ha a településen nincs rá igény és a lefejt anyatejet, minimum heti 3 alkalommal Budapest területére (hozzátartozók munkahelyére, lakcímére, egy gyermekrendelőbe, vagy az Anyatejgyűjtő Állomásra) bejuttatják. Az anyatej literenkénti ára  1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el, az összeget postán küldjük, vagy a tejadó anyák bankszámlájára utaljuk.
Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet veheti át, amelynek a fejéséhez intézetünk biztosítja a szükséges steril üvegeket, fertőtlenítő szert. "
www.heimpalkorhaz.hu/anyatej
Ki kaphat anyatejet?
47/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről
1. § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. §-ának (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult
a) a koraszülött,
b) kis súlyú újszülött,
c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
ca) táplálkozási allergiában,
cb) felszívódási zavarban,
cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved,
és az anya saját tejével táplálni nem tudja.
2. § Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya
a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.
3. § Ez a rendelet 1998. január 1-jén lépett hatályba.
Hogyan juthatok anyatejhez?
Az anyatej a gyermek 8 hónapos koráig, vényre kapható az Anyatej-elosztó állomásokon:
Anyatej-elosztó állomások
Budapesten
I. ker.: Markovics u. 2 ., Tel.: 201-61-62
II. ker.: Csatárka u. 51., Tel.: 325-22-29
III. ker.: Vörösvári út 88-96., Tel.: 367-65-69
IV. ker.: Király u. 19-21., Tel.: 369-20-81
V. ker.: Akadémia u. 8., Tel.: 311-50-69
VI. ker.: Izabella u. 42., Tel.: 342-43-30
V. ker.: Akadémia u. 8., Tel.: 311-50-69
VI. ker.: Izabella u. 42., Tel.: 342-43-30
VII. ker.: Madách I. u. 2-4., Tel.: 342-71-72
VIII. ker.: Auróra u. 22-24., Tel.: 314-44-29
IX. ker.: Vaskapu u. 23-29., Tel.: 215-08-76
X. ker.: Zsivaj u. 2., Tel.: 262-26-57
XI. ker.: Kökörcsin u. 5., Tel.: 209-13-30
XII. ker.: Böszörményi u. 42. Tel.: 356-33-96
XIII. ker.: Nővér u. 19., Tel.: 320-92-92
XIV. ker.: Csertő park 3/c.., Tel.: 38-37-142
XV. ker.: Rákos u. 73-75., Tel.: 307-62-62
XVI. ker.: Jókai u. 3., Tel.: 407-00-01/68
XVII. ker.: Ferihegyi u. 81., Tel.: 256-90-41
XVIII. ker.: Kondor Béla sétány 13/B., Tel.: 294-45-42
XIX. ker.: Ady Endre 122., Tel.: 347-5985
XX. ker.: Kossuth Lajos u. 9., Tel.: 278-05-94
XXI. ker.: Áruház tér 8, Tel.: 276-90-43
XXII. ker.: Káldor u. 5-7., Tel.: 229-17-13
XXIII. ker.: Táncsics Mihály u.104 3/312., Tel.: 286-01-13/139
Frissítve 2010.11.03.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

2012. október 10., szerda

Szoptatás-anyatej-tápszer



Szoptatáshoz szüksége lehet:
- elektromos vagy kézi mellszívó
- szoptatós melltartók
- melltartó betét, a szivárgó tej felfogására
- tejgyűjtő kagyló (amíg a baba az egyik mellből szopik, addig a másik mellből nagyobb mennyiségű tej is kiszivároghat, amit érdemes felfogni és összegyűjteni)
- cumisüveg
- cumisüveg elmosására kialakított mosókefe (két részből áll, az egyikkel az üveget a másikkal a cumis részt lehet tisztítani)
- babamérleg

Mikor indul be a tejtermelődés?
A tejtermelődés a szülés után kb.1-3 nap alatt indul be, császármetszés esetén 4-5 napig is eltarthat, amíg megindul az anyuka teje. Az első napokban előtejet (colostrumot) szopizik ki a baba. Az előtej megvédi az újszülöttet a fertőzések ellen az első 72 órában.
Előfordulhat, hogy gyermekének eleinte tápszeres kiegészítésre van szüksége, mert nem elegendő a tej mennyisége. Ne hagyja abba a szoptatást, ha az első pár héten kevés a tejmennyisége, mert később beindulhat olyannyira, hogy nem lesz szükség a tápszerre!

Hogyan segíthetem elő a tej termelődését?
Minél többet szoptat, annál jobban termelődik a tej. Természetesen a többszöri szoptatásnál ügyelni kell arra, hogy bimbó ne sebesedjen ki.
Különböző praktikákkal elősegíthető a tej termelődése:
- fogyasszon sok folyadékot és egyen rendszeresen
- igyon tejserkentő teát (gyógynövény boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható)
- egyen köménymagos levest
- fontos a pihenés (vigyázzon apuka a babára amíg anyuka pihizik)
Ne igyon sok tejet, mert tejallergiát válthat ki a csecsemőnél, és nem lesz tőle több teje, ha túlzott tejfogyasztásba kezd!

Hogyan védhetem meg a mellem a kisebesedéstől?
Nem javasolt 20 pernél hosszabb ideig szoptatni.
Használjon bimbóvédő kenőcsöt!
Melltartóbetét segítségével szárazon tarthatja a bimbókat.
"Persze, könnyű mondani, hogy ne szoptassak 30 percnél tovább. De ha a baba igényli?"- Gyakori problémák menüpontnál találhat több információt.

A mell tisztántartása
Minden szoptatás előtt érdemes langyos vízzel lemosni a mellbimbót.

Mennyit eszik egy újszülött?
Minden újszülöttnek más-más a tejigénye. Lényeg, hogy a kereslet és a kínálat kielégítse egymást. A következő adatok támpontul szolgálhatnak:
- kb. 40-60 ml tejet eszik meg egy szoptatás alatt az újszülött (naponta kb. 300-400 ml)
- egy-két hónapos kora után kb. 100-150 ml tejet szopizik ki (naponta kb. 600-800 ml)
Ha a baba jóllakott, elalszik a mellen, lejön róla, vagy elkezd vele "játszani".
A digitális babamérleg nagy segítséget nyújthat olyankor, ha úgy érezzük a baba nem elvett eleget. (Ellenőrizzük az elemeket!)

Milyen gyakran szoptassak?
A csecsemő étvágyához alkalmazkodva szoptasson! Ez az újszülötteknél kb. 2-3h időközt jelent, éjszaka is. Későbbiekben 3-4h-ra kitolódhat, de az is előfordulhat, hogy a csecsemő szomjas, és ezrét kéri hamarabb a cicit. Ha már jól ismeri babáját, és úgy érzi csak szomjas, kínálja meg egy kis babavízzel! 3-4 hónapos kortól különböző babateák is adhatók!

Mennyi ideig tartson a szoptatás?
20 percig javasolt a mellen tartani a babát, de mint tudjuk, a babák nem könyv szerint működnek. Az újszülöttnek meg kell tanulnia szopizni, és ez időbe telik. Eleinte akár 1 órán keresztül is szophat az újszülött. A későbbiekben ez az idő 10-15 percre lecsökken.
Meddig szoptassam a babám?
Ameddig van teje! Minél tovább szoptatja gyermekét, annál jobb önnek is és a babának is. Az anyatej segít megvédeni gyermekét a fertőzések ellen, és csökkenti az allergia vagy az ekcéma kialakulásának esélyeit. Általában az édesanyák - ha van tejük - 1-2 éves korukig szoptatják gyermeküket.

Szoptatási problémák
1. Újszülött szoptatása
A szoptatási problémák különbözőek és összetettek. Bármilyen gondja akad, a következőket tartsa szem előtt.
Legfontosabb, hogy Ön és gyermeke elegendő táplálékhoz jusson. Ha úgy érzi nincs elég teje, írasson fel az orvossal tápszert, vagy anyatejet - akármilyen ellenérzése van a tápszerrel kapcsolatban, még mindig jobb, mintha a baba nem kap elég táplálékot.
Fontos az is, hogy Ön eleget egyen, hiszen a tejnek termelődnie kell. Egy sírós baba mellett az édesanya gyakran megfeledkezik az evésről.
Az újszülöttnek időbe telik, amíg jól szopó csecsemővé válik! Adjuk meg neki ezt az időt!
- elalszik a mellen
Előfordul, hogy az újszülött, amint bekapja a mellbimbót pár nyammogás után elalszik. Cirógassa meg arcát, masszírozza kezét, lábát. Határozott, de nem túl durva mozdulatokkal próbálja meg ébren tartani.
- egyáltalán nem szopizik
Ha a korházból való hazatérés után még mindig nem érez rá az újszülött a szopizásra, fejje le tejét, és nyugodtan próbálkozzon meg a cumisüveggel, mert lehet, hogy még gyenge, és nincs elég energiája a szopizáshoz. A cumisüveges etetés előtt mindig tegye kicsit a cicire, hogy ne szokjon el a melltől. Használjon kis lyukú cumit, mert ha túl könnyen jön belőle a táplálék, a baba később előnybe részesítheti a cumit a mellel szemben!
2. Mellel kapcsolatos gondok
- Sebes mellbimbók:
Amíg az újszülött megfelelő szopási technikája nem alakul ki gyakran kisebesedhet a mellbimbó. Használjon bimbóvédő kenőcsöt! Ha mindkét mellbimbó túl érzékeny, és a szoptatás fájdalommal jár, fejje le a tejet, és ideiglenesen adja oda cumisüvegből. Ne féljen attól, hogy rászokik a baba a cumisüvegre, bár lehetséges, hogy utána nehezebben fogadja el a cicit!
- Belövelt emlők:
A belövelt emlő feszül, érintése fájdalmas. Vegyen meleg zuhanyt, vagy borogassa, majd fejjen le belőle, hogy enyhítse a feszülést! Szoptatás után fejje le a maradék tejet, hogy megelőzze a probléma kialakulását!
- Mellgyulladás:
A mellgyulladás tünetei: fájó, meleg tapintású, pirosos mell. Ha láza van és rossz a közérzete, forduljon orvoshoz! Törekedjen a mell kiürítésére!
- Elzáródott tejcsatornák
A mellgyulladás együtt járhat a tejcsatornák elzáródásával is. Ha feszül és fáj a melle, lefejné, de a tej nem jön belőle, vagy csak alig-alig, tegyen száraz meleg borogatást mellére vagy használjon melegítő lámpát! Óvatosan próbálja fejni!

Sterilizálás
A cumisüvegek és a fejéshez felhasznált eszközök sterilizálásának főként az első 6 hónapban van jelentőssége.
Többféle módszer létezik. Itt két egyszerű módszert adunk meg
- forralás
- fertőtlenítő tabletta/folyadék
1. Forralás
Mossuk ki a tejes vagy tápszeres üvegeket az erre alkalmas mosogatókefével (van külön a cumis részhez is), majd tegyük őket egy vízzel teli fazékba, majd forraljuk 10 percig.
2. Fertőtlenítő tabletta/folyadék
Tegyük a fertőtlenítendő dolgokat egy nagyobb edénybe-, engedjünk rá vizet, majd tegyük bele sterilizáló tablettát vagy folyadékot. 30 percig áztassuk benne.

Anyatej tárolása
Ha a lefejt anyatejet
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak, vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
- lefagyasztja,

Büfiztetés
Minden szoptatás, itatás után érdemes a babát megbüfiztetni, mert a bent maradt levegő nyomhatja a pociját. A büfiztetés alatt a felesleges tej is távozhat a gyomorból.

Táplálkozás szoptatás alatt
Szoptatás alatt az anyukának 200%-kal is megnőhet a vitamin és ásványanyag szükséglete. Ezért fontos, hogy eleget egyen, igyon, és igyekezzen minél változatosabban táplálkozni! Tartózkodjon azonban a túl fűszeres, csípős, zsíros és puffasztó ételektől!
Ha úgy érzi, hogy gyermeke bizonyos ételek után nyűgösebb a megszokottnál, akkor kerülje azokat! Sokat síró, hasfájós baba mellett, könnyen elkövetheti azt a hibát, hogy szinte már semmit sem eszik, mert biztos az okoz a babának hascsikarást! Ez nem vezet megoldásra, azonban elapadhat a teje. Hasfájás elleni teák kaphatóak gyógyszertárakban, gyógynövényes boltokban.
Ajánlatos szoptatás alatt étrend-kiegészítő vitaminokat szedni.
 

Mikortól adható a tápszer?
Tápszer már újszülött kortól adható a babának. Fejlődéséhez minden szükséges tápanyagot tartalmaz.

Milyen tápszerek vannak?
- speciális tápszerek
- hypoallergén tápszerek
- tej alapú tápszerek
- nem tej alapú tápszerek
- elválasztási tápszerek

Meddig használható fel az elkészített tápszer?
Az anyatejhez hasonlóan, ha az elkészített tápszert
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
A tápszert lejárati dátuma után semmiképpen ne adja oda a babának!

Meddig etessem tápszerrel a babám?
6 hónapos kora után elválasztási tápszer használható.
"Szilárd étel bevezetése" cím alatt!

Anyatej lefejése
Fontos, hogy a fejéshez szükséges eszközöket (fejőeszköz, cumisüveg), fejés előtt sterilizálja. Fejés előtt mosson kezet és tisztítsa meg a mellet!
Anyatej tárolása
Ha a lefejt anyatejet
- még melegen a hűtőbe teszi, 24 h-án belül felhasználható.
- nem rakja azonnal hűtőbe, 1 h-án belül használja fel!
- pár órán belül fel szeretné használni - pl. elutaznak vagy kimennek a szabadba - gondoskodjon a tápszer hűtéséről (hűtőtáska, jégakku).
- lefagyasztja,


A tejadás feltételei
Anyatejadásra jelentkezni a körzeti védőnő segítségével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehet.
Védőnőjétől sok segítséget kap!
Védőnője jelentkezéskor
- kitölti az adatlapot
- elvégzi a bőrvizsgálatot
- környezettanulmányt készít
- információt ad a további vizsgálatok menetéről


Telefon: 349-85-74, telefon/fax: 329-32-44
1131 Budapest, Gyermek tér 2.
e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu

A tejet adó anyának a következő vizsgálatokon kell részt vennie:
  •     Wa (Wassermann vizsgálat) - ezt a vizsgálatot a várandósság alatt általában az első vérvételkor elvégzik. 1 éven belüli negatív eredmény szükséges.
  • Bőr -  1 hónapon belüli eredmény szükséges (védőnője elvégzi)
  • Tüdőszűrő vizsgálat - 1 éven belüli negatív eredmény szükséges. A tüdőszűrésnek nincs káros hatása az anyatejre és a csecsemőre. A vizsgálat az állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson végeztethető el. Kérjen leletet!
  • HIV ellenanyagszűrő vizsgálat - ha nincs a terhesség alatt elvégzett negatív lelete. A Heim Pál Gyermekkórházban soron kívül leveszik a vért, ha az anyatejet budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson adja le:
A vérvétel helye, időpontja, szükséges iratok
Budapest VIII. ker. Üllői u. 86. A. ép. fsz.  a Felvételi
Vérvétel ideje: hétfőtől-csütörtökig 8-1730 között, pénteken 8-10 között, ebben az esetben a vérvételt követő héten megkezdődhet az anyatejadás. Vérvételkor először az A. ép. fsz-én a számítógépes adatnyilvántartásnál kell jelentkezni az adatok felvétele céljából. A leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg. A vizsgálat előtt lehet enni és inni, a vizsgálathoz nem kell beutaló, csupán a TAJ kártya és személyi igazolvány. A Wa vizsgálat a Heim Pál Kórházban levett vérből utólag is elvégezhet
ő.
  • Széklet vizsgálat - 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges. A beutalót a háziorvos adja. Az eredményt az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg.
  • A tejadó anya káros szenvedélyektől mentes személy lehet, és nem szedhet olyan gyógyszert, melynek hatóanyaga belekerül az anyatejbe.

Hol adhatja le az anyatejet?
Anyatejgyűjtő Állomáson
A Heim Pál Gyermekkórház segít az anyatej begyűjtésében
Házhoz megyünk!
"Budapest területén már napi 200 ml anyatejért is házhoz megyünk. Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk heti 3 alkalommal keresi fel otthonában Budapesten az anyatejadó anyákat hétfő-szerda-péntek-i napokon. A főváros környéki településeken lakó édesanyáktól akkor tudjuk fogadni az anyatejet, ha a településen nincs rá igény és a lefejt anyatejet, minimum heti 3 alkalommal Budapest területére (hozzátartozók munkahelyére, lakcímére, egy gyermekrendelőbe, vagy az Anyatejgyűjtő Állomásra) bejuttatják. Az anyatej literenkénti ára  1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el, az összeget postán küldjük, vagy a tejadó anyák bankszámlájára utaljuk.
Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem fagyasztott) anyatejet veheti át, amelynek a fejéséhez intézetünk biztosítja a szükséges steril üvegeket, fertőtlenítő szert. "
www.heimpalkorhaz.hu/anyatej
Ki kaphat anyatejet?
47/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeiről
1. § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. §-ának (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult
a) a koraszülött,
b) kis súlyú újszülött,
c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
ca) táplálkozási allergiában,
cb) felszívódási zavarban,
cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved,
és az anya saját tejével táplálni nem tudja.
2. § Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya
a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.
3. § Ez a rendelet 1998. január 1-jén lépett hatályba.
Hogyan juthatok anyatejhez?
Az anyatej a gyermek 8 hónapos koráig, vényre kapható az Anyatej-elosztó állomásokon:
Anyatej-elosztó állomások
Budapesten
I. ker.: Markovics u. 2 ., Tel.: 201-61-62
II. ker.: Csatárka u. 51., Tel.: 325-22-29
III. ker.: Vörösvári út 88-96., Tel.: 367-65-69
IV. ker.: Király u. 19-21., Tel.: 369-20-81
V. ker.: Akadémia u. 8., Tel.: 311-50-69
VI. ker.: Izabella u. 42., Tel.: 342-43-30
V. ker.: Akadémia u. 8., Tel.: 311-50-69
VI. ker.: Izabella u. 42., Tel.: 342-43-30
VII. ker.: Madách I. u. 2-4., Tel.: 342-71-72
VIII. ker.: Auróra u. 22-24., Tel.: 314-44-29
IX. ker.: Vaskapu u. 23-29., Tel.: 215-08-76
X. ker.: Zsivaj u. 2., Tel.: 262-26-57
XI. ker.: Kökörcsin u. 5., Tel.: 209-13-30
XII. ker.: Böszörményi u. 42. Tel.: 356-33-96
XIII. ker.: Nővér u. 19., Tel.: 320-92-92
XIV. ker.: Csertő park 3/c.., Tel.: 38-37-142
XV. ker.: Rákos u. 73-75., Tel.: 307-62-62
XVI. ker.: Jókai u. 3., Tel.: 407-00-01/68
XVII. ker.: Ferihegyi u. 81., Tel.: 256-90-41
XVIII. ker.: Kondor Béla sétány 13/B., Tel.: 294-45-42
XIX. ker.: Ady Endre 122., Tel.: 347-5985
XX. ker.: Kossuth Lajos u. 9., Tel.: 278-05-94
XXI. ker.: Áruház tér 8, Tel.: 276-90-43
XXII. ker.: Káldor u. 5-7., Tel.: 229-17-13
XXIII. ker.: Táncsics Mihály u.104 3/312., Tel.: 286-01-13/139
Frissítve 2010.11.03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Boldogbaba Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino | Distributed by Deluxe Templates